Uden T: (0413) 25 68 88
Sint-Oedenrode T: (0413) 47 25 65

Wij zijn vandaag geopend
van 8:00 tot 12:00

Wij staan voor u klaar
PUR certificering

PUR Certificering

VERPLICHTE OPLEIDING VOOR WERKEN MET PUR

Ben jij een professionele bouwer en werk jij met PUR? Wij brengen u graag op de hoogte omtrent de ontwikkelingen voor diisocyanaten. Het is vanaf 24 augustus 2023 verplicht dat je hiervoor een speciale opleiding hebt gevolgd.

De risico’s van PUR

Lijmen en afdichtmiddelen worden veelvuldig gebruikt in de bouwsector. Iedereen die werkt met PUR-schuim moet op de hoogte zijn van de risico’s die de gevaarlijke stoffen die in PUR aanwezig zijn, met zich meebrengen. Tijdens het werken met PU-producten komen er diisocyanaten vrij. Deze stoffen kunnen, bij fout gebruik, leiden tot overgevoeligheid van de luchtwegen en de huid. Daarom is vanuit Europese wetgeving besloten dat professionele en industriële gebruikers vanaf 24 augustus 2023 verplicht opgeleid zijn in het veilig omgaan met producten die di-isocynaten bevatten.

Lees hieronder verder!

Terug naar overzicht

Geplaatst op 18 juli 2023

Verplichte opleiding

De Europese REACH verordening vereist dat professionele bouw- en industriële gebruikers van producten welke meer dan 0,1% vrije monomeer diisocyanaten bevatten, worden getraind, met instructies over de risico’s van het werken met diisocyanaten en de bijbehorende vereiste risicobeheersmaatregelen. Belangrijk om te weten: deze verordening is gericht op de veiligheid en niet op het verbod van PU-producten!

FEICA (Vereniging van de Europese Lijm- en Afdichtmiddelenindustrie) heeft op Europees nivueau een training gelanceerd die ervoor zorgt dat werknemers veilig met diisocyanaten kunnen blijven werken. Deze training wordt gegeven op verschillende niveaus (basis, middel en hoger) en is gebaseerd op verschillende gebruiksvormen, zoals: buiten- en binnen situaties, spuiten, gieten, kwasten, dompelen, etc.

De training dient door de gebruiker uiterlijk in augustus 2023 te zijn afgerond. De training voor purschuim, lijmen en kitten zal online en gratis zijn voor FEICA-leden en hun klanten. Online houdt in dat iedereen dit individueel kan volgen.

Na het doorlopen van de training en het juist beantwoorden van een aantal vragen, krijgt de deelnemer een certificaat dat 5 jaar geldig is. Dit zal worden geregistreerd en een deelnemer krijgt een herinnering voordat deze verloopt. De verantwoordelijkheid dat een gebruiker de training ook daadwerkelijk volgt, ligt bij de werkgever (en dus niet bij de leverancier!).

Gratis Certificering

ISOPA/ALIPA en een aantal partners uit de industrie organiseren een uitgebreid opleidingsprogramma om het veilige gebruik van diisocyanaten voor fabrikanten en professionele gebruikers te garanderen. De verstrekte opleiding is momenteel beschikbaar in het Duits, Engels, Nederlands, Italiaans, Frans en Spaans. Tegen eind 2022 zullen alle EU-talen beschikbaar zijn.

Lees altijd goed het etiket van alle producten die je gebruikt om zeker te weten of de certificering van toepassing is. Sinds 24 februari is het verplicht op het etiket van het product aan te geven dat er een training nodig is voor het gebruik ervan.