Uden T: (0413) 25 68 88
Sint-Oedenrode T: (0413) 47 25 65

Wij zijn vandaag geopend
van 8:00 tot 12:00

Wij staan voor u klaar

ISDE-Subsidie voor isoleren

De laatste tijd is het besparen van energie een veelgehoord onderwerp. Enerzijds voor een beter klimaat en anderzijds om kosten te besparen. Om jou als woningbezitter te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen, bestaat de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Het isoleren van je huis kan een flinke kostenpost met zich meebrengen, maar gelukkig kan een groot deel van de kosten gedekt worden door de subsidie op isolatie.

We zijn allemaal steeds meer op zoek gegaan naar mogelijkheden om onze huizen te verduurzamen en dus te besparen. Uit onderzoek van Centraal Beheer is gebleken dat de helft van de Nederlanders van plan is hun woning te verduurzamen. Uit de top 10 met meest genomen isolatiemaatregelen staan onder andere het isoleren van de vloer of bodem, het dak isoleren en de muur isoleren. Laten dit nou net de maatregelen zijn waar je de ISDE-subsidie voor kunt aanvragen. Lees hier meer over deze interessante subsidie!

Wat is ISDE-subsidie?

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Voorheen heette dit de SEEH (subsidie energiebesparing eigen huis), maar deze SEEH is in 2021 vervangen door de ISDE. Deze subsidie is bedoeld voor woningeigenaren om hun woning te verduurzamen. Dit kunnen verschillende aanpassingen aan uw woning zijn. Denk hierbij aan het isoleren van (een deel van) uw woning, door middel van vloerisolatie, dakisolatie en/of spouwmuurisolatie. Maar ook het plaatsen van een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler en/of HR++ glas of zelfs triple glas komen in aanmerking voor subsidie. Je kunt de ISDE-subsidie aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Criteria ISDE-subsidie

Wil je zelf beginnen aan het aanvraagproces? Let dan goed op de volgende voorwaarden:

 • Je moet zelf eigenaar zijn van de woning waar je de subsidie voor aanvraagt en mag de woning niet verhuren.
 • Het moet een bestaande woning zijn. Dus geen nieuwbouw, aanbouw, garage of ander vrijstaand gebouw.
 • Om in 2022 in aanmerking te komen voor ISDE subsidie moest u twee maatregelen treffen. Deze eis is in 2023 verlaagd naar één maatregel. Bij het nemen van twee isolerende maatregelen (glas of isolatie) krijg je 30% subsidie, bij één maatregel 15%. Voor warmtepompen en zonneboilers is er een tabel met subsidiebedragen terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Let er op dat je binnen één jaar na uitvoering van de maatregel de aanvraag indient. Anders kom je niet in aanmerking voor de subsidie. Je kunt pas subsidie aanvragen na uitvoering en betaling van de betreffende maatregelen. Bij de aanvraag van subsidie moet de factuur toegevoegd worden als bewijs dat de maatregelen uitgevoerd zijn. Hier moet het oppervlakte op vermeld staan van het geïsoleerde gebied. Daarnaast moet je ook foto’s bijvoegen van de uitvoering (inclusief huisnummer op de foto’s) en een bewijs van betaling.
 • De genomen maatregel moet minimaal een jaar blijven bestaan, anders komt de aanvraag voor subsidie te vervallen.
 • De overige voorwaarden hebben betrekking op het aanspraak maken op de subsidie en of de middelen die je wilt aanschaffen voldoen aan de gestelde isolatiewaarden en het aantal vierkante meters.

LET OP! Daarnaast moet een bouwbedrijf de isolatiemaatregelen uitvoeren. Ben je erg handig en kun je het ook zelf, dan bespaar je natuurlijk al veel geld op de uitvoeringskosten. Helaas kom je dan niet in aanmerking voor deze subsidie op isolatie.

Waar kunnen wij je bij helpen?

Bij KOMBI Bouwmaterialen kun je terecht voor de producten die je nodig hebt bij het verbeteren van de isolatie van een woning. Onze producten voldoen aan de eisen en diktes voor isolatiemateriaal. Ook ontvang je van ons een afleverbon met de complete artikel omschrijvingen.

Vraag een van onze verkoop / adviseurs als je meer wilt weten over de isolatie van je huis.

Hoogte ISDE-subsidie

Hoeveel subsidie je ontvangt, is afhankelijk van welke maatregelen je laat uitvoeren en het aantal vierkante meters. Dus hoe meer maatregelen jij laat uitvoeren, hoe hoger het bedrag. Wel zit er een maximum aan de hoogte van de vergoeding.

Aanvraagproces ISDE-subsidie

Via het e-loket van de RVO vraag je de subsidie aan en kun je de status in de gaten houden. Tijdens het proces geef je aan welke maatregelen je liet uitvoeren, de datum van de aanschaf en installatie van de maatregel en de datum van betaling. Wat komt er zoal bij kijken:

 • Omschrijf het product goed en duidelijk, inclusief merknaam en typenummer.
 • Ook moet je een meldcode van het desbetreffende aangebrachte isolatiemateriaal en/of apparaat doorgeven.
 • Voeg een factuur en de wijze van betaling toe als bijlage.
 • Als laatste moet je een foto toevoegen van hetgeen je liet plaatsen ten tijde van de plaatsing. Hierbij moet de naam, het merk, het soort en de dikte van het materiaal zichtbaar zijn.
 • Na de aanvraag via het e-loket krijg je een ontvangstbevestiging per mail. Binnen 8 weken handelt de RVO jouw aanvraag af. Als het erg druk is met aanvragen kan het wat langer duren tot uiterlijk 13 weken. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een bericht met daarin het definitieve toegekende bedrag. Het bedrag ontvang je vervolgens binnen een week op je rekening.

Wil je het eens rustig doorlezen? Dat kan hier: ISDE: Stappenplan aanvragen woningeigenaren (rvo.nl)

Belangrijk

Een bouwbedrijf moet de isolatiemaatregelen uitvoeren

Vergeet niet om tussendoor foto’s te maken als bewijsmateriaal

De toegekende ISDE-subsidie is altijd gebaseerd op het aantal vierkante meters

Houdt er rekening mee dat er een minimaal en maximaal aantal m2 vereist is

Je kunt de ISDE-subsidie slechts eenmalig aanvragen

De installatie van zonnepanelen valt niet onder deze subsidie

Terug naar overzicht

Geplaatst op 9 januari 2023