Het aanbrengen van isolatiemateriaal is een belangrijke eerste stap. Goede isolatie zorgt voor onder andere meer wooncomfort en je woning stijgt in waarde, een lagere energierekening en last but not least, ook goed voor het klimaat! Je kunt isolatie op verschillende plaatsen in je huis aanbrengen.
Welke isolatie moet je gebruiken? Er zijn zo veel verschillende soorten, maar welk soort isolatiemateriaal is gangbaar op welke plaats in je huis of in het pand? De juiste toepassing van isolatie zorgt voor het meeste rendement. De volgende toepassingen zijn denkbaar:
Iedere toepassing heeft weer zijn eigen isolatiemateriaal, want iedere toepassing heeft weer andere eisen. Zo is de isolatiewaarde belangrijk, maar niet bij iedere toepassing is een hoge isolatiewaarde nodig. Dat geldt ook voor geluid. Een kruipruimte hoeft niet per se geluiddempend te zijn, maar bij een vloer kan dat juist wel belangrijker zijn. Zo gebruik je steenwol als isolatie aan de binnenzijde van een hellend dak, XPS-platen voor het isoleren van vloeren en de hardschuim platen PIR voor de isolatie van de spouwmuur. Daarnaast spelen kosten en gemak natuurlijk ook een rol.
Heb je vragen? Neem contact op met onze afdeling Verkoop!
Bij KOMBI Bouwmaterialen is isolatiemateriaal kopen een fluitje van een cent. Met een ruim assortiment en deskundig advies, vind je eenvoudig de perfecte isolatie voor jouw project. Bestel via de mail, telefonisch of bezoek onze winkel voor een vlotte en efficiënte aankoopervaring. Isoleren was nog nooit zo makkelijk!
Duurzaam ondernemen is een steeds belangrijker thema. Zo wordt daar in de bouwmaterialenhandel ook op ingespeeld. Ook de vraag naar milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt steeds groter. In het nieuwste bouwbesluit is bijvoorbeeld vastgelegd dat bij de bouw van een woning of kantoor vanaf 100m2 altijd een milieuprestatieberekening moet worden gemaakt. Isolatiematerialen zoals vlas en EPS zijn hiervoor zeker geschikt. Vlas is een 100% natuurlijk product en EPS bestaat voor 98% uit lucht.
Door het stellen van de juiste vragen, kunnen zij het beste inschatten welk materiaal geschikt is voor jouw klus. We onderscheiden de volgende materialen:
XPS is een breed inzetbare hardschuimisolatieplaat. De plaat is licht van gewicht, duurzaam en vochtbestendig. Door het productieproces van XPS platen hebben ze een hogere druksterkte. Door de verschillende druksterktes zijn ze geschikt voor talloze toepassingen.
Polystyreen of EPS wordt in de volksmond ook wel piepschuim of tempex genoemd. Het is een kunststof isolatiemateriaal voor het isoleren onder betonvloeren en bijvoorbeeld daken. EPS is goedkoper en daarnaast licht en gemakkelijk te verwerken.
Verwarrend! Het verschil is een letter, maar het zijn wel verschillende materialen. Toch wordt deze isolatie vergelijkbaar toegepast en is het inmiddels niet meer weg te denken. De isolatiewaarde van PIR is iets hoger dan dat van PUR. PUR-hardschuimplaten worden veelal gebruikt voor dakisolatie, terwijl PIR-hardschuimplaten voornamelijk worden toegepast bij gevelisolatie.
Resol is een op hars gebaseerd isolatiemateriaal. Door de fijne structuur van het materiaal, heeft rosel hardschuim een hogere brandweerstand. Resolhardschuim isolatie is brandveiliger en beter isolerend dan de traditionele isolatiematerialen.
Als je het hebt over de hoogste kwaliteit isolatiematerialen, dan heb je het over steenwol. Steenwol heeft het allemaal, brandveilig, duurzaam, waterafstotend, vormvast en erg gemakkelijk te plaatsen.
Glaswolisolatie is een van de meest gebruikte soorten isolatiemateriaal. Het is brandveilig, duurzaam, waterafstotend, licht van gewicht en als klapper op de vuurpijl haalt het ook nog eens zeer hoge isolatie waarden.
Minerale wol is wol die gesponnen is van glas. Minerale wol dient als isolatiemateriaal voor bijvoorbeeld binnenwanden, voorzetwanden, vloeren en hellende daken. Het is licht van gewicht en erg flexibel. Daardoor kun je minerale wol makkelijk rond leidingen en doorvoeren aansluiten.